Brobygning og fælles forståelse

Fødselsdag som et eksempel

Det kan være svært at forestille sig, at der er børn i folkeskolen, som ikke ved, hvad det betyder at fejre fødselsdag. Men det var, alt andet lige, tilfældet hos den familie, som Nadia og Suhad arbejder med. Børnenes fødselsdage derhjemme var bare dage som alle andre, mens det i skolen var en helt andet sag. Her blev der sunget fødselsdagssang og børnene fik lov at vælge, hvad klassen skulle lege. Men børnene vidste ikke hvorfor – og det skabte selvfølgelig stor forvirring.
Da Nadia og Suhad opdagede, at forældrene ikke kendte til fænomenet “fødselsdag”, begyndte de at snakke med forældrene, og fortælle hvad børnefødselsdage er for en størrelse. De fortalte også om deres egne erfaringer med fødselsdage og hvad man kan gøre, når ens barn fylder år. Det resulterede i, at forældrene gerne ville prøve det af – på deres egen måde og for børnenes skyld.
Nu kan Nadia fortælle om, hvordan forældrene benytter børnenes fødselsdag til at fortælle dem, at de er betydningsfulde og højt elsket. Forældrene sørger også for, at børnene har ting med i skole, som de kan dele ud til deres klassekammerater, og børnene har nu fået mod på, at tage med til fødselsdage hos deres venner
. På den måde har det også givet børnene nye muligheder for, at deltage i de sociale arrangementer og traditioner, som er forbundet med dét at have fødselsdag.

“Det spændende er, at det ikke handlede om kultur eller religion. Forældrene vidste simpelthen bare ikke hvad fødselsdage var for noget. De havde ikke fået det med i deres rygsæk. Derfor har vi nu givet dem noget nyt indhold i rygsækken, som de kan give videre til deres børn.”  

Selvom forældrene stadig synes, at det med fødselsdags-fejring er lidt skørt, har det haft stor betydning for børnene, at der er skabt bro og forståelse mellem det som sker i skolen og det som sker i hjemmet. Som Nadia fortæller, handler det ikke om, at forældrene skal holde fødselsdag på en bestemt måde, men om at børnene kan få en oplevelse af, at de er særlige og værd at fejre. Og at det ikke kun er henne i skolen de bliver fejret, men at mor og far også kender til det, og markerer det på en måde, som passer til deres familie.